Zašto se deca plaše šišanja?
Periodi straha i anksioznosti kod dece su normalni tokom odrastanja. Deca su često stidljiva, strah ih je novih stvari, plaše se mraka ili odvojenosti od roditelja. Ovakvi problemi jesu uobičajeni, ali ih ipak treba pažljivo tretirati.

Postoji nekoliko tipova strahova kod dece, a šišanje spada u specifične strahove.

Dete može da se plaši neke specifične situacije ili predmeta, na primer frizera ili makaza. U ovim slučajevima, strah može da postane toliko intenzivan da dete izbegava situacije u kojima treba da se suoči sa svojim strahom. Kako da im pomognemo da prebrode strah? Kako da se ponesemo u takvim situacijama? Evo nekoliko saveta…

baby-443393_960_720

  1. Obavite “razgovor” sa roditeljem kada budete zakazivali šišanje. Učinite da sam dolazak kod frizera ne bude neprijatan.

Iskoristite vreme kada zakazujete šišanje i dođite do bitnih informacija za vas!

a) Saznajte da li dete poznaje Vaš salon?

Raspitajte se da li je dete već imalo loše iskustvo kada je u pitanju šišanje. Bitno je da dete upozna salon i frizera pre nego što dođe na šišanje. Ne bi bilo loše da ga roditelj povedite sa sobom kada ide na šišanje, tako da dete može da se uveri da odsecanje kose ne boli i da makaze ne čine ljudima ništa strašno. Posavetujte roditelje da se prošetaju sa detetom dan ranije, i upoznaju se sa vama i salonom. Kada dete dođe recite mu da ćete se sutra zajedno “igrati frizera”.

b) Ljubazno razgovarajte sa roditeljem.

Veoma je važno da vas dete vidi kako se smešite i ljubazno razgovarate sa njegovim roditeljem. Na taj način mališan će shvatiti da je šišanje prijatno iskustvo i da nema razloga da se plaši. Osim toga, nemojte govoriti detetu da će mu/joj kosu odseći, već da ćete je urediti, i da će nakon toga izgledati kao njegov omiljeni junak iz crtaća.

  1. Budite opušteni dok šišate dete

Šišanje treba da obavi osoba koja se neće unervoziti i koja će znati kako da dete zabavi i privoli da se ne pomera. Najbolji način za to jeste puštanje CD-a sa crtaćima ili nekim dečjim filmom.

Bilo bi dobro da u salonu imate neku igračku ili zanimljivu dečiju knjigu. Kada dete sedne u stolicu, okrenite ga leđima ogledalu da ne vidi makaze, a onda mu dajte igračku – na taj način ćete mu odvući pažnju i uposliti ručice. Ako ne želi da sedne na stolicu, neka ga u krilu drži roditelj.

girl-775060_960_720

  1. Igra

Igrajte se frizera – imajte u salonu lutku koju će dete moći da očešlja ili joj napravi frizuru. Neka dete koristi češalj i plastične makaze. Na taj način će dete lakše prihvatiti da ga neko drugi češlja i šiša.

bear-678606_960_720

  1. Vreme zakazivanja

Vodite računa da šišanje zakažete u vreme između ručka i popodnevnog spavanja, tako da dete ne bude ni gladno, a ni pospano. Takve informacije potražite od roditelja. Napomenite roditelju da, ukoliko dete tog dana bude generalno loše raspoloženo i plačljivo (a to se dešava), slobodno pozovu i otkažu termin i odlože šišanje za neki drugi dan. To je bolje rešenje nego da se šišanje obavi na silu jer time odlazak frizeru činite neprijatnim za duži vremenski period.

autumn-165184_960_720

  1. Nagrada

Nagradite dete, imajte u salonu nešto šta ćete detetu dati po završetku šišanja, makar slatkiš. Mala deca posebno dobro reaguju na simbolične nagrade kao što su, recimo, igračke za to što su bili dobri i hrabri. Bitno je da mu date nešto što će poneti sa sobom kao nagradu nakon šišanja!

soap-bubble-439103_960_720