fen-za-kosu 

KARAKTERISTIKE FENOVA NA KOJE BI TREBALO DA OBRATITE PAŽNJU KADA KUPUJETE FEN!

  1. Profesionalni AC motor.

Tajna profesionalnih fenova je u AC motoru – motoru koji se koristi pretežno u frizerskim salonima jer je kreiran tako da može dugo da radi, a da se ne pregreje. Pomoću njega kosa se brže suši, on se manje zagreva i retko dolazi do pregrevanja fena tokom sušenja kose, ukoliko ga pravilno koristite.

    2. Jačina motora i grejača, i širina nastavka.

Najvažnije karakteristike fena su jačina motora, jačina grejača i širina nastavaka (usmerivača) kroz koji prolazi vazduh. Što je fen jači, feniranje kraće traje, a što je jači protok vazduha, kosu ćete lakše ispraviti.

   3. Bitno je da su prekidači za brzinu i toplotu odvojeni.

Takođe je bitno da fen ima odvojene prekidače za brzinu i toplotu. Na taj način možemo da ga prilagodimo strukturi kose. Topao vazduh bolje suši kad je u kombinaciji sa većom brzinom, a nivo regulacije toplote pruža vam mogućnost da povećate i smanjite temperaturu u bilo kojem trenutku.

   4. Opcija jonizacije.

Opcija jonizacije je bitna funkcija jer štiti kosu – joni pomažu kosi da ne bude naelektrisana.

   5. Dodaci za fen.

Jednako važne funkcije fena su i dodaci koji pomažu da se kosa oblikuje. To su usmerivači i difuzori. Usmerivač usmerava vazduh i koristi se za ciljano sušenje i oblikovanje. Usmerivač nikad ne bi trebalo direktno da dodiruje kosu. On mekoj i dužoj kosi daje više volumena. Tanji difuzori su bolji za feniranje zbog suvog vazduha koji se usmerava kroz taj otvor, kosa je svilenkasta i mnogo se lakše oblikuje. Za ispravljanje kose koristi se uži usmerivač, dok su manji usmerivači efektniji za kraću kosu, a veći su za dužu.

Difuzor je širi dodatak sa tzv. bodljicama i on se koristi za talasastu ili kovrdžavu kosu. Difuzor se ne koristi za pravljenje frizura, već za sušenje kovrdžave kose.

Ipak, i kada izaberete svoj “idealan” fen veoma je važno da pravilno rukujete sa njim, kako biste mu obezbedili duži radni vek. Zato smo za savet pitali stručnjaka, evo šta nam je on rekao:

Da biste obezbedili duži vek trajanja fena, veoma je važno da  redovno čistite mrežicu sa zadnje strane, a prilikom gašenja fena uvek prvo ugasite dugme za regulaciju toplote, sačekajte da se izduva topao vazduh i tek onda ugasite fen”.