Ukoliko je želja za širenjem posla i vidljivosti vaših proizvoda i usluga primarna, onda je najbolji izbor kreiranje FB stranice!

blog-5

Da biste uopšte imali mogućnost korišćenja Facebook-a u poslovne svrhe, morate da otvorite Facebook stranicu. Verovatno znate i zašto, ali hajde da još jednom ponovimo. Naime, Facebook je zabranio korišćenje ličnih profila u poslovne svrhe i ukoliko tako nešto zapazi, vaš lični FB profil može biti trajno izbrisan.Postoji još jedno ograničenje, na lični profil možete dodati ograničen broj prijatelja (5 000), dok na stranici možete imati neograničen broj lajkova. Ipak, ako na ličnom profilu imate nekoliko hiljada prijatelja, kako ne biste ponovno kretali od nule, Facebook nudi opciju pretvaranja profila u stranicu, što će vaše „prijatelje“ sa samo nekoliko klikova pretvoriti u fanove.

Zato ukoliko još uvek niste napravili svoju FB stranicu, savetujemo da to učinite što pre i da povedete računa prilikom odabira kategorije i naziva stranice. Najbolje bi bilo da to bude naziv vašeg salona, brenda ili usluge, dakle jasan i logičan.

blog-7

3 GREŠKE KOJE NIKAKO NE SMETE DA NAPRAVITE UKOLIKO ŽELITE USPEŠNU FB STRANICU!

Imate sve – sjajno ispunjene rubrike, atraktivnu cover fotografiju i istaknut logo, pa i sjajan proizvod ili uslugu koji samo čekaju da budu otkriveni. Ipak, broj novih fanova ne raste, a aktivnost postojećih je na nuli. Postoji nekoliko mogućih razloga zašto je to tako.

Za lošu statistiku, dovoljno je da grešite u samo jednoj od njih, ali se uglavnom radi o nizu grešaka koje će vam garantovati neuspeh. Nabrojaćemo one koje su najčešće:

 1. Prva i najčešća greška je nekontinuirano održavanje stranice. Konkretno, to znači da u jednom mesecu imate pojačanu, moguće i svakodnevnu aktivnost, dok u drugom imate svega par objava, a u trećem nijednu. Zatim se ponovno vraćate redovnom ažuriranju stranice, ali mnogi fanovi su vas u međuvremenu zaboravili ili su otišli konkurenciji.Redovan i jasan raspored objava nalaze se u vrhu onoga od čega ni po koju cenu ne biste smeli odustati.
 2. Još jedna od čestih grešaka je ignorisanje fanova. Postave li vam pitanje u inbox, pokušajte u najbržem mogućem vremenu i odgovoriti na njega, a ne zanemariti ili zaboraviti na poruku. Isto tako, odgovorite na svaki komentar, primedbu ili pohvalu ispod objava. Na taj način podstičete dalju komunikaciju i ostvarujete određenu prisnost sa trenutnim i potencijalnim klijentima i dajete im do znanja da su vam važni i da cenite njihovo mišljenje. Nemojte brisati kritike i negativne komentare, svako mišljenje i stav su dobrodošli, osim eksplicitnog ili neutemeljenog vređanja. Tada posegnite za opcijom „hide“. Osoba koja je ostavila komentar i dalje će ispod posta videti vlastiti komentar, ali niko drugi osim nje neće. Na taj način sprečićete dalji razvoj svađe ili niz negativnih komentara.
 3. Sledeća greška je agresivno reklamiranje vaših proizvoda i/ili usluga. Naravno, cilj je poboljšati prodaju, a to ćete ostvariti uz pažljivo kreiranje sadržaja koji osim promotivnog karaktera mora biti i zabavan i edukativan. Facebook korisnici su ionako zatrpani različitim oglasima, popustima i akcijama. Nemojte biti jedni od njih! Iskoristite Facebook u vlastitu korist, objave mogu biti prodajnog karaktera čak i ako nisu eksplicitno prodajne.

blog-6

KAKO ONDA PAMETNO DA ISKORISTIMO FB STRANICU I UNAPREDIMO NAŠE POSLOVANJE?

Facebook nam omogućava da potpuno besplatno uspostavimo kontakt sa našim klijentima, pružimo im osnovnu podršku i odgovore na pitanja ili ih obavestimo o našoj ponudi. Neformalnim tekstovima, podsticanjem neobavezne komunikacije i deljenjem zanimljivosti sa stručnog područja vašeg poslovanja često jedovoljno da ljude zainteresujete za ono što radite i da vas počnu pratiti. Kada vaši pratioci steknu poverenje, oni postaju vaši klijenti zauvek. Evo kako da to učinite:

 1. Postujte mudro i kontinuirano. Imajte ustaljenu dinamiku objava. Važno je da objave budu korisne publici (da vide nešto zanimljivo, da nauče nešto novo…).
 2. Obavestite ih o akcijama i popustima u vašem salonu. Imajte i tu kontinuitet, neka vaši pratioci znaju da npr.jednom mesečno dajete popust na šišanje. Oni će vas pažljivije pratiti i čekati neku novu akciju.
 3. Podelite zajedničke fotografije sa vašim klijentima. Neka osete da su deo vaše FB zajednice.
 4. Pišite savete o čestim problemima za koje vas pitaju. Tako će vas pratioci shvatati ozbiljnije i sticati poverenje, jer tada veruju da njihov salon zaista ima znanje i da ga to razlikuje od nekih drugih.
 5. Koristiti različite forme postova – fotografije, slike pre i posle, video i tekst. Fotografije pre i posle izazivaju veliku pažnju pratilaca. Svi volimo da vidimo rezultat, a on je najupečatljiviji na takvim fotografijama. Same fotografije ne moraju biti profesionalne, zato upotrebite svoje mobilne telefone i isprobajte. Videćete, rezultati su neizostavni.
 6. Ako ste ambiciozni i aktivni u svom poslu podelite to sa svojom pratiocima. Objavite slike sa različitih seminara, takmičenja… Pokažite da pratite modna dešavanja i da vam je usavršavanje veoma bitno. Mnogi klijenti tragaju upravo za takvim frizerima!
 7. Istaknite brendove sa kojima radite, kvalitet preparata svakako je bitna karika zbog koje će se klijenti odlučiti upravo za vas! Fotografišite preparat sa kojim radite i napišite kratko zašto je baš taj preparat odličan. Klijentima je bitno da znaju čemu služe preparati koje vi koristite dok im sređujete kosu.
 8. Imate klijenta sa nekim problemom, npr. nezadovoljan je bojom kose koju ima i upravo ste mu vi rešili problem. Slikajte delo i pohvatile se, jer dela govore mnogo više od reči!
 9. Pročitali ste sve savete, ali imate utisak da nećete imati dovoljno vremena u toku radne nedelje da se posvetite vođenju FB stranice. Imamo rešenje i za to. Na FB stranici postoji mogućnost da unapred postujete i obeležite tačno vreme i datum objave postova. Tako da sve postove možete da napravite onda kada imate najviše vremena. Potražite opciju “schedule“ u opadajućem meniju kod opcije „publish“.
 10. Najzad, broj pratilaca se povećava, stekli ste njihovo poverenje i broj klijenata se povećao. Vaš planer je pun, a vi ste prezadovoljni. Vaš cilj je ostvaren, vi ste profesionalac u svom poslu!

blog-1