Večno pitanje – kako biti plavuša, a ne postati vremenom žuta, narandžasta ili nešto slično. Ovo pitanje ne postavljam prvi put i ne tražim odgovor prvi put, ali prvi put izlazim iz salona potpuno sigurna da moja kosa neće primiti neželjene žute reflekse, koji deluju apsolutno neprirodno. U moru preparata naći ćete različite šampone, regeneratore, pene za kosu koji neutrališu žuti refleks (ili narandžasti), ali oni dolaze tek kasnije, kao nega. Da bi kosa bila u startu zaštićena od pojave žutila, potrebno je dobro farbanje (odnosno dobar blanš za pramenove).

Kod moje dugogodišnje frizerke, u koju imam beskrajno poverenje, otišla sam na farbanje poprilično izrasle kose. Prirodna kosa mi je svetlosmeđa (kaže Miljana da je to sedmica), ali zbog pigmenta vrlo je teško postići plavi ton bez žutog ili narandžastog refleksa. Njen predlog? Blanš i pramenovi. S obzirom na neka loša iskustva od pre mnogo godina, od blanša sam bežala. Ali! Uvek ide to cenjeno – ali.

Pa da pređem na konkretno. Miljana iz City-hair salona koristi i Alter Ego Italy kozmetiku za kosu. Njihov plavi blanš u prahu Pure Light Blue Powder sa koaktivatorom 20 vol. posle tridesetak minuta napravio je malo čudo na mojoj kosi. Svetli pramenčići na foliju izvučeni prošarali su mi kosu. Kosa mi je u korenu posvetljena TIGI Copyright bojama 10/21 i 9/23 sa šestoprocentnim hidrogenom. Sad na red dolazi nega nakon farbanja, a to su posebno formulisani šamponi i regeneratori za svetlu kosu, oni koji sadrže ljubičasti pigment, a UNITECH nudi vrlo širok izbor. Vrlo povoljni su Fanolini No Yellow šamponi, regeneratori i maske za plavu i posvetljenu kosu, zatim Alter Ego Made with Kindness Silver Maintain. Svi oni pomažu u borbi protiv žutih tonova. Ako želite šampon koji je formulisan za farbanu kosu, a nema ljubičasti pigment, onda je uvek dobar izbor TIGI BH Recovery, pomaže oštećenim delovima kose da se regenerišu, hidrira kosu i vraća joj sjaj i mekoću.

 

Na kraju, za stilizovanje kose i zaštitu krajeva, Miljana mi je nanela balzam CW Blow Out, koji produžava vreme između dva šišanja jer štiti krajeve dlake od kidanja. Posle feniranja ide nezaobilazni lak za kosu TIGI BH Masterpiece, pogodan za sve tipove kose, daje visoki sjaj i drži frizuru.