U novom prostoru, u centru Novog Sada, dočekuje me Petar Kostić, vlasnik frizerskog salona Kostić Hair Studio. Kako Peđa radi, mnogima je poznato, a ko je zapravo Peđa, pokušaću da vam otkrijem u ovom intervjuu. Uvek je raspoložen za razgovor, savet, da sasluša i ulepša dan dobrom frizurom. Dok radi, odgovara na moguća i nemoguća pitanja. Sarađuje sa Unitechom nekoliko godina, u Unitechovom je Professional timu frizera svake godine na manifestaciji Serbia Fashion Week, na Sajmu venčanica dočarava svojim umećem kakve sve frizure mogu poneti neveste i šminkom ističe ono najlepše u ženama. I pleni svojim strpljenjem. Za Unitech kaže da ga je privukla otvorenost za saradnju i ideje koje imaju frizeri i proizvodi vrhunskog kvaliteta koje Unitech nudi. Zbog toga je bilo lako započeti saradnju sa njima.

20170221_170903

Moj posao – moja ljubav

Kako si se odlučiо da postaneš frizer?

Iako sam završio Elektrotehničku školu, obično kažem da je sudbina uplela svoje prste i odlučila da se bavim ovim poslom, a ne elektroinstalacijama. Zbog nemogućnosti da radim posao za koji sam se školovao, otišao sam u jedan salon da radim šminku. Međutim, tada profesionalno šminkanje nije bilo kao danas traženo, pa sam krenuo kao učenik u salonu da radim, završio frizersku školu, i od tada u mnogim salonima učio, radio, dok nisam otvorio svoj prvi salon.

20170221_165216

Ko su tvoji frizerski uzori?

Nemam uzora jednog određenog. „Krao sam zanat“ od svih. Možda je presudnu ulogu imala moja mama koja je volela uvek da izgleda lepo, pa mi je, nesvesno, dala viziju moga budućeg zanimanja. U mom učenju i otkrivanju tajni zanata sve je išlo nekako prirodno, spontano. Kao da mi je urođeno stilizovanje kose. Obožavam svoj posao.

Od frizerskog alata šta najviše voliš da koristiš?

Prese, kupe… sve električne aparate. Fasciniraju me, daju mi lakoću izrade. Mislim da bih, kada bih imao sve te aparate, mogao da izvedem sve što zamislim. Trenutno mi je omiljena cik-cak presa.

Šta ti je bitno u tvom radu?

Mnogo toga – predanost, talenat, izdržljivost, znati rešiti problem kada se dogodi, praksa i iskustvo.

Koji je najveći izazov za frizera?

Volim izazove. Podjednako je velik izazov od tanke kose napraviti volumen kao i obuzdati suviše gustu kosu. Izazov je napraviti sve tako da se ispuni zamisao i želja klijenta, a da i dalje sve bude prirodno, jer ne radim sa umecima, sa ekstenzijama.

Šta po tvom mišljenju znači imati dobru frizuru?

Dobra frizura je kada se uskladi karakter, boja kose, očiju, tena sa kosom, njenim oblikom, dužinom… Sve mora da bude u skladu, a onda kada se to postigne, frizura može postati malo remek-delo.

20170221_170941

Koje osobine treba da ima dobar frizer?

Frizer mora biti dobar psiholog i osetiti koliko su klijentkinje hrabre da ponesu nešto novo. Treba da stekne poverenje svojih klijentkinja. Prvo pitanje koje postavim jeste da li imaju neku želju, a tek onda pitam da li mogu nešto sam da preporučim. Frizer treba da bude i diplomata, zatim da ulaže u sebe i u svoje obrazovanje i u svoju ličnost.

Na šta si najponosniji u svom dosadašnjem radu?

Na svoju decu, u svom privatnom životu. U poslu – najponosniji sam na to što sam uspeo da pokrenem svoju školu šminkanja i da je održim. Postao sam edukator, a to je zaista uspeh kada svoje znanje možete da prenosite drugima. U frizerskom poslu – otvorio sam svoj salon.

20170221_173952

Koje preparate za stajling i negu kose najviše voliš? Zašto?

Za stajling koristim Bed Head. Ubedljivo su najbolji. Za negu Catwalk šampone i pakovanja.

Šta preporučuješ svojim klijentima za negu kose kod kuće?

Najbolje je da se konsultujete sa svojim frizerom koji su to adekvatni preparati za vaš tip kose, jer svaka kosa ima svoje potrebe, a frizer će moći da vam kaže kako da je negujete kod kuće jer je to veoma važan korak u nezi kose.

Šta najviše voliš da čuješ od svojih klijenata?

Kad čujem da ih na ulici zaustavljaju i pitaju ko ih je farbao, šišao, to mi je najveće zadovoljstvo.