Završena je još jedna Nedelja mode u Novom Sadu. Od 20. do 26. novembra naš grad bio je mesto gde ste mogli da vidite neke od modela sa svetskih modnih pista, kreacije kako domaćih tako i svetskih modnih dizajnera. No, sve to ne bi bilo potpuno da nije bilo tima frizera – Unitechovog profesionalnog tima koji je bio zadužen za sve frizure, i kozmetike za kosu italijanskog brenda Alter Ego Italy i Unitecha, njihovog generalnog zastupnika – sponzora manifestacije Serbia Fashion Week.

001

Od utorka do nedelje frizeri su ispunjavali zamisli modnih kreatora koji su dolazili sa svojim idejama, fotografijama i očekivali da njihove želje budu ispunjene. Njih osmoro u bekstejdžu, Mima, Miljana, Milica, Kristina, Doris, Mladenka, Lazar i Laslo, svake su večeri iz bloka u blok stilizovali kosu modela i činili da revije budu potpune, a u holu Master centra u okviru akcije Refresh your style Petar Kostić je posetiteljkama osvežavao frizure čineći da na reviju odu sa osmehom.

Šta se najviše tražilo ove jeseni, pitala sam frizere.

Kreatori su uglavnom želeli zalizanu kosu i to na najrazličitije načine, bilo da je to kosa vezana u niski ili visoki rep, puštena ili skupljena, bitno je bilo da je zalizana. Ređe nego prethodnih godina tražili su talase u kosi. Punđe su bile ležerne, niske, s pletenicama u kosi, ili od pletenice napravljena punđa, što je delovalo vrlo romantično i pratilo reviju Fedre čije su haljine odisale ženstvenošću i romantikom. Bilo je i onih koji su stavljali ukrase u kosu, srebrne tračice, zlatne ukrase vrlo slične nakitu, a ovu godinu obeležile su i kape.

002

Da li je Fashion Week najava ne samo modnih dešavanja, već i frizura koje će se nositi?

Po mišljenju frizera to što su modni dizajneri tražili nije znak onoga što će se nositi u predstojećoj sezoni. Tražene frizure prate njihove kolekcije, ali nisu najava onoga što će biti u trendu.

Što se tiče saradnje sa modnim dizajnerima, i jedna i druga strana imaju samo reči hvale. Jedna revija izdvojila se od ostalih po mnogo čemu. Iz Bosne i Hercegovine došla je likovna umetnica i modna dizajnerka Fadila Šaćiragić. Svojim modelima spaja prošlost i sadašnjost, istok i zapad, njeni modeli nose dah duboke prošlosti. Svi detalji su ručno izvezeni, motiv arabeske je znak njenog umetničkog ostvarivanja. Poruka koju upućuje ženama je vrlo jasna – lepota se ostvaruje u jednostavnosti. Da bi bila izazov, žena mora biti tajanstvena. Samim tim postaje privlačnija. Duša se ogleda u očima, kosa je sklonjena s lica kako bi oči došle u prvi plan. Po svom neobičnom zahtevu izdvojio se Mladen Milivojević Baron koji je želeo da njegovi modeli imaju vrlo bujnu frizuru, sitne lokne, natapirane i sa umecima u kosi. Da bi to postigli, frizeri su presom za kosu postigli volumen, a onda je dodatno tapirali.

003

Za stlizovanje frizura najviše su koristili Alter Ego Hasty Too lak za kosu, gel iz iste linije, sprej za zaštitu kose od toplote koji daje i dodatni sjaj kosi, i mnoge druge preparate iz linije Hasty Too, a za muške frizure i brade preparate iz linije Grooming. Za uvijanje kose tu su bile prese za kosu, uvijači (kupe), i, naravno, njihova kreativnost i veština.

Poslednje revijalne večeri gosti iz Italije, direktor i vlasnik kompanije Pettenon Cosmetics, čiji je brend Alter Ego Italy, Federico Pegorin i regionalni direktor prodaje Riccardo Lave, posetili su Serbia Fashion Week. Oni su prisustvovali i svečanoj dodeli nagrada dizajnerima koja je bila upriličena u Italijanskoj ambasadi u Beogradu. Svoje zadovoljstvo nisu krili.

Tako su, još jednom, Unitech i profesionalni tim frizera obeležili još jedan Serbia Fashion Week.